Coroane funerareCoroane flori

Biserica Cuibul cu Barza Sfantul Stefan

Pe strada Ştirbei Vodă, Nr. 99 bis, modernizată în anii 80 ai veacului trecut, se află Biserica cunoscută sub numele de Sfântul Ştefan "Cuibu’ cu Barză". Translată de la locul ei, biserica nu mai poate fi observată astăzi nici de pe bulevardul Știrbei Vodă, nici de pe strada Berzei, blocurile din jurul ei reuşind să o ascundă în totalitate.

Iconostas Biserica Cuibul cu Barza

Textul Pisaniei aflat deasupra uşii de la intrarea în pronaos din anul 1898 ne dezleagă misterul numelui acestui sfânt locaş: în vechime berzele şi-au făcut cuibul pe acoperişul de şindrilă al acestei biserici, de aceea localnicii au numit-o "Cuibul cu Barza".

Începuturile acestui sfânt locaş se pierd în istorie și sunt marcate de unele date greu de armonizat. Primele ştiri cu privire la existenţa unei biserici pe locul celei actuale le avem abia în secolul al XVIII-lea, când aflăm că pe latura de sud a Podului de Pământ (ulterior strada Ştirbei Vodă), aproape de intersecţia cu strada Berzei, exista o mică biserică, care se ruinase înainte de anul 1760.

Un document inedit din anul 1766 vorbeşte despre purtarea de grijă a jupânesei Anastasia Cantacuzino, soția lui Șerban Cantacuzino (nu domnitorul din anii 1678-1688) față de Biserica ce o avea în mahalaua "Podul de Pământ".

În locul acestei biserici a fost construită o nouă biserică mai mare de către "piosul creştin Clucerul Dona şi soţia sa Zamfira, cam pe la anul 1760", având hramul Sfântul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Despre aceștia nu se cunosc amânunte până în ziua de azi și este posibil ca Biserica să fi fost construită mai târziu de anul 1760. După moartea ctitorilor s-a aşezat în anul 1830 o lespede deasupra mormântului lor, aflat în naosul sfintei biserici, pe care este consemnat acest lucru.

Adresa:

Str. ŞTIRBEI-VODĂ, nr. 99 bis (în spatele blocului 25C),
BUCUREŞTI, sector 1

Telefon:

0721.810.476; 0723.007.684

Website:

Email:
daniel.benga@yahoo.de, daniil99@yahoo.com


Comanda telefonic:
COMANDA PRODUS

   

MESAJExemplu: Regrete eterne, Nu te vom uita niciodata, Sincere regrete, Cu sufletul indurerat, Un ultim omagiu, Te vom purta mereu in suflet

Anulare

PRODUSUL ESTE DEJA IN COS

Ai adaugat deja acest produs in cosul de cumparaturi.

Finalizeaza comanda sau Vezi cosul
Continua cumparaturile